W momencie gdy nadchodzi jesień…

W momencie kiedy nadchodzi wielkimi krokami jesienna aura, a dni stają się coraz krótsze i chłodniejsze, wiele osób boi się o swój stan zdrowia. Oczywiste jest to, że jesienią oraz zimą dużo łatwiej o przeziębienie i grypę. Tyczy się to przede wszystkim osób o obniżonej odporności, które mają wyjątkową skłonność do nawracających infekcji. Choć powody takiej niskiej odporności bywają różne, można spróbować temu zaradzić w bezpieczny i naturalny sposób.

Osobom, które bardzo często zapadają na przeziębienia bez wątpienia pomoże zmiana diety oraz wprowadzenie do niej produktów bogatych w witaminy potrzebne do prawidłowej pracy immunologicznego układu. Chodzi tu przede wszystkim o kwas l-askorbinowy bądź witaminę C. Jednak niektóre jednostki z przyjemnością przyjmują zwierające ją pigułki, a w sposób sceptyczny podchodzą do pozyskiwania tej substancji z naturalnych źródeł. Tymczasem na pewno warto przekonać się do wszelkich zmian nawyków żywieniowych, ponieważ warzywa i owoce prócz tego, że dostarczają niezwykle cennych witamin, to pozytywnie wpływają na cały organizm i pracę sporej ilości układów wewnętrznych. Wśród owoców wyjątkowo znakomite źródła witaminy C to m.in. cytrusy, acerola, czarna porzeczka oraz rokitnik. Ogromne jej ilości można znaleźć także w wybranych warzywach. Należą do nich brokuły, natka pietruszki i czerwona papryka.

Zobacz więcej: kwas l-askorbinowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *