Witamina C to jeden z najważniejszych składników.

Witamina C to jeden z ważniejszych składników potrzebnych do dobrego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Witamina C znana jest głównie jako sposób na zwiększenie odporności w czasie kiedy jest najwięcej przeziębień. Natomiast to nie jedyne jej zastosowanie. Oprócz medycyny, witamina ta jest ważna w kosmetyce. Wspomaga ona produkcję kolagenu, posiada także bardzo dużo przeciwutleniaczy, które mają wpływ na opóźnianie procesów starzenia. Możemy wyróżnić witaminę C prawo i lewoskrętną. Witamina lewostrętna, czyli kwas l-askorbinowy uznawana jest za dużo lepiej przyswajalną oraz zdecydowanie skuteczniejszą w leczeniu różnorodnego rodzaju chorób, choć lekarze twierdzą, że jest to jedynie chwyt marketingowy i każda forma witaminy C jest pełnowartościowa. Należy natomiast pamiętać, że witamina ta jest niezwykle wrażliwa na różnego rodzaju obróbkę. Za wysoka lub zbyt niska temperatura może doprowadzić do zniszczenia jej dobroczynnych właściwości, dlatego warto mieć na uwadze to, aby przykładowo nie dawać cytryny do zbyt gorące herbatki. Powinniśmy przyjmować surowe, świeże a także nie przetwarzane owoce i warzywa. Wbrew powszechnym przekonaniom to wcale nie cytryna jest największym bogactwem witaminy C. Najwięcej jej znaleźć możemy w dzikiej róży, porzeczce czy natce pietruszki. Dlatego że przyjęcie zbyt dużej dawki witaminy C wydalane jest z organizmu z moczem i potem, absolutnie nie można jej przedawkować.

Więcej: kwas l-askorbinowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *